AKTUELNO

Sa 546 glasova za, 93 glasa protiv i 51 uzdržanim, Evropski parlament prihvatio je uredbe o digitalnoj potvrdi (kovid pasošima) Evropske unije o bolesti kovid-19, kojim će se ovoga leta pokušati olakšati putovanje unutar EU u nadi da će se tom merom ubrzati ekonomski oporavak celog bloka.

Potvrdu o negativnom testu na Kovid-19, vakcinaciji protiv virusa ili antitelima, besplatno će izdavati nacionalna tela država članica, a ona će biti dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te će sadržavati i QR kod, piše "Euroactiv".

Sistem će početi da se primenjiuje početkom jula, a na snazi će biti 12 meseci.

Valja naglasiti kako potvrda neće biti jedini preduslov za slobodno kretanje EU te neće imati „težinu” putne isprave.

Zvaničnici EU su tokom trijaloga državama članicama onemogućili nametanje vlastitih dodatnih ograničenja za vlasnike digitalne potvrde o kovidu-19, poput karantina, samoizolacije ili novih testiranja, „osim u slučaju da su ona srazmerna i nužna za zaštitu javnog zdravlja” pri čemu će morati voditi računa o naučnim dokazima i smernicama Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)”.

Na države članice se apeluje da podstiču povoljno i široko dostupno testiranje na Covid-19, a Evropska komisija je na zahtev Parlamenta za tu svrhu mobilizovala čak 100 miliona evra u okviru Instrumenta za hitnu podršku unutar Unije, kako bi se članicama omogućilo da kupuju testove u svrhu izdavanja digitalne potvrde EU o Kovidu-19.

Takođe, od članica se očekuje da prihvate potvrde drugih državama članica o vakcinaciji onim vrstama vakcina koje je za upotrebu formalno odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Članice same mogu doneti odluku o tome hoće li prihvatiti vakcine na popisu Svetske zdravstvene organizacije.

Autor:

#Evropski Parlament

#kovid pasoši