AKTUELNO

Američki državne sekretar Entoni Blinken izjavio je povodom uredbe predsednika SAD Džozeva Bajdena o proširenju opsega sankcija pojedincima i organizacijama sa Zapadnog Balkana, da su SAD posvećene tome da osiguraju stabilnost i bezbednost tog regiona, što bi omogućilo državama u regionu "da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije".

"Korupcija nanosi direktnu štetu spoljnoj politici, nacionalnoj bezbednosti i ekonomskom zdravlju SAD i naših saveznika i partnera. Zato smo rešeni da promovišemo odgovornost i da se borimo protiv nekažnjivosti onih koji su umešani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom sveta", naglasio je Blinken.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se i da je posvećenost SAD promovisanju demokratije, transparentnosti i odgovornosti širom Zapadnog Balkana čvrsta i "u skladu sa standardima koje države u regionu moraju da ispune da bi postigle svoj cilj napredovanja na evropskom putu".

Bajden je potpisao u utorak uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je saopšteno iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Autor:

#Entoni Blinken