AKTUELNO

Prethodna infekcija kovidom 19 znatno smanjuje rizik od nove infekcije, stvarajući desetomesečni imunitet na koronu, navodi se u studiji naučnika Londonskog univerzitetskog koledža (UCL) sprovedenoj nad štićenicima i osobljem domova za negu.

Studija, objavljena juče u časopisu "The Lancet Healthy Longevity", utvrdila je da je kod štićenika domova za negu, koji su prethodno bili zaraženi kovidom 19, gotovo 85 odsto manja verovatnoća da će se opet zaraziti u periodu između oktobra i februara od onih koji nisu bili zaraženi, prenosi agencija Rojters.

Kod osoblja tih domova koji su preležali infekciju je oko 60 odsto manja verovatnoća da će se ponovo zaraziti.

- Zaista je dobra vest da prirodna infekcija štiti od ponovne infekcije u ovom vremenskom periodu. Rizik od duplog zaražavanja je izgleda vrlo mali - izjavila je glavni istraživač Marija Krutikov sa Instituta za zdravstvenu informatiku pri UCL-u.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ohrabruje i činjenica da prethodna infekcija kovidom 19 daje visok nivo zaštite stanarima domova za negu, imajući u vidu raniju zabrinutost da bi ove osobe mogle imati slabiji imuni odgovor zbog starosti.

U istraživanju su učestvovala 682 stanovnika domova za negu prosečne starosti 86 godina, i 1.429 zaposlenih u domovima za negu, navodi britanska agencija.

#koronavirus

#studija