AKTUELNO

Ruska policija pustila je juče iz pritvora opozicionog političara Dmitrija Gudkova nakon što ga je uhapsila pre dva dana, a njegov otac Genadij Gutkov, koji je van Rusije, saopštio je da je protiv njega pokrenut krivični postupak.

Vlasti su 1. juna uhapsile bivšeg poslanika Dume i istaknutog liberalnog opozicionog političara Dmitrija Gudkova blizu grada Kolomna, na oko 120 kilometara jugozapadno od Moskve, posle pretresa na 10 različitih lokacija, a prema Istražnom komitetu, u operaciji je učestvovalo oko 140 službenika organa zakona.

On je zadržan u policiji na osnovu optužbe za "nanošenje materijalne štete prevarom" zbog neplaćenog duga za iznajmljenu imovinu od pre nekoliko godina, a njegov otac Genadij Gudkov, koji je bivši ruski poslanik i kritičar Kremlja koji živi u inostranstvu, izjavio je da njegov sin nema nikakve veze sa tim poslovnim prostorom i da je u pritvoru saznao za navodno neplaćeni dug, prenosi Rojters.

On je rekao da su ruske vlasti danas pokrenule krivični postupak i protiv njega zbog municije za pištolje pronađene u sefu tokom policijskog pretresa stana Gudkovih u toku ove nedelje.

Genadij Gudkov, koji trenutno živi u Bugarskoj , saopštio je da je u pitanju nagrada koju je dobio 2005. i da je policija o tome ranije obaveštena, a optužio je vlasti da su otvorile slučaj, za koji nije bilo ozvanične potvrde, kako bi sprečile njegov povaratak u Rusiju.

Ruski sud je u sredu doneo odluku da se opozicionom aktivisti Andreju Pivovarovu, koji je uhapšen u ponedeljak na aerodromu u Sankt Peterburgu, produži pritvor za još dva meseca dok čeka na suđenje.

Autor:

#Dmitrij Gutkov

#Pritvor