AKTUELNO

Američki predsednik Džo Bajden planira da tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara i o pretnji koju predstavljaju pokušaji sajber iznuda i prikrivanju hakera koji ih izvode, potvrdila je Bela kuća.

"Očekujemo da će ovo biti jedno od pitanja o kojima će Bajden razgovarati sa predsednikom Putinom na Samitu", saopštila je portparol Bele kuće Džen Psaki, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da američki predsednik smatra da Putin i ruska vlada moraju da preuzmu značajniju ulogu u zaustavljanju i sprečavanju sajber napada.

Najveća svetska kompanija za preradu mesa JBS SA našla se ove nedelje na meti hakera što je dovelo do zastoja u proizvodnji u SAD, Kanadi i Australiji, a mnogi radnici su bili prinuđeni da ostanu kod kuće.

Brazilska kompanija JBS SA je obavestila američku vladu da je hakerski zahtev za plaćanje otkupa kako bi ponovo imali kontrolu nad svojim blokiranim elektronskim sistemom došao od kriminalne organizacije, najverovatnije iz Rusije, saopštila je Bela kuća.

Prvi sastanak Džoa Bajdena i Vladimira Putina trebao bi da se održi na zapadnoj obali Ženevskog jezera u sredu 16. juna i trebalo bi da doprinese obnovi i stabilizaciji međusobnih odnosa dve države koji su na najnižem nivou još od Hladnog rata.

Autor:

#Džozef Bajden

#Vladimir Putin