AKTUELNO

Izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Španije, za Kosovo onlajn tvrdi, da Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, kako su to nedavno objavili albanski mediji.

"Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine. U tom smislu, ponovno pokretanje dijaloga smatramo dobrom vešću. Neophodno je iskoristiti trenutak i pokušati postići prihvatljiv sporazum za obe strane i poštujući međunarodno pravo. Da bismo postigli ovaj cilj imamo gospodina Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kojeg u potpunosti podržavamo. S naše strane, spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo, u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana", odgovor je Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.

Pojedini prištinski mediji objavili su danas vest da će Španija, koja se smatra najrigidnijom zemljom EU prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini da otvori kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracia piše da je Španija već donela ovu odluku.

"Bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku“, navodi Demokracia izjavu "dobro obaveštenog diplomate".

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, biće otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obaveštene o njenom postojanju.

Kosovo onlajn je povodom ovih tvrdnji kontaktiralo Ministarstvo spoljnih poslova Španije koje je negiralo ovakve medijske navode.

#Priština

#Španija