AKTUELNO

Sirijski predsednik Bašar al Asad je novi stari predsednik Sirije, objavili su večeras mediji na Bliskom istoku prve preliminarne rezultate predsednički izbora u zemlji koju od 2011. godine razdire krvavi građanski rat.

Kako je saopšteno Asad je na izborima osvojio 95 posto glasova. Mahmud Ahmad Marei, koji je ranije bio generalni sekretar pobunjeničke koalicije Nacionalni front za oslobođenje Sirije, dobio je oko 407.000 glasova, dok je Abdulah Sallum Abdullah iz Socijalističke unionističke partije treći sa oko 213.000 glasova.

"Predsednik Bashar Assad ponovo je izabran na četvrti mandat sa preko 95% glasova", objavile su sirijske vlasti, porazivši dvojicu izazivača - uključujući bivšeg visokog zvaničnika pobunjeničke koalicije.

Inače uoči održavanja predsedničkih izbora Sirija je pozvala međunarodne posmatrače da prate regularnost predsedničkih izbora Rusije, Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, Venecuele, Kube, Nikaragve, Bolivije, Ekvadora i Jermenije.

Ko je Bašar al Asad

Bašar al Asad je najmlađi sin preminulog sirijskog predsednika Hafiza al-Asada. Bašar al Asad rođen 11. septembra 1965. u Damasku Po završetku koledža za medicinu Univerziteta u Damasku 1988. godine, stažirao je u Vojnoj bolnici Tekrin do 1992. godine, kada je otišao u Britaniju da bi nastavio studije oftalmologije. Dana 21. januara 1994. njegov stariji brat Basil, pretpostavljeni naslednik predsednika Hafiza al-Asad, poginuo je u automobilskoj nesreći. Na zahtev oca, Bašar se vratio u Siriju. On pridružio se vojsci kao sanitetski oficir sa činom kapetana, ali se ubrzo odrekao svoje medicinske karijere da bi nasledio oca. Postao je major sirijske vojske 1995. potpukovnik 1997. i pukovnik 1999 kada je postao komandant brigade u elitnoj Republikanskoj gardi. Postao je predsednik kompanije Siri a Information Technologi Compani, uz pomoć koje je u Siriju uveo računare, internet i mobilne telefone. Poslednje dve godine pred smrt oca sve više se uključivao u politički život i predsedničke poslove. Dana 10. juna 2000. godine Hafiz al-Assad je umro, Parlament je smanjio sa 40 na 34 godine minimalne starosti za obavljanje najviše funkcije, sa čime je omogućeno da Bašar al-Asada dođe na vlast. Sedamnaest dana posle smrti svog oca, Bašar al-Asad je Narodna skupština jednoglasno imenovala za kandidata za predsednika Republike 11. jula, sa više od 97 odsto glasova, postao je predsednik.

#Bašar al Asad