AKTUELNO

Bolnice u drugom po veličini japanskom gradu, Osaki, pod velikim su pritiskom zbog novog talasa korona virusa i suočavaju se s nedostatkom slobodnih kreveta i respiratora, a premoreni lekari upozoravaju na "kolaps sistema" i savetuju otkazivanje Olimpijade ovog leta.

U tom regionu na zapadu Japana, u kojem živi devet miliona ljudi, u maju je zabeležena trećina svih smrtnih slučajeva u zemlji, iako tu živi samo sedam odsto ukupnog stanovništva, prenosi Rojters.

Brzina kojom se zdravstveni sistem u Osaki našao u tako teškoj situaciji pokazala je sve izazove organizovanja Olimpijade za dva meseca, pogotovo zato što je samo oko polovine japanskog medicinskog osoblja vakcinisano.

"Jednostavno, ovo je kolaps medicinskog sistema“, izjavio je direktor univerzitetske bolnice Kindai u Osaki.

Ccetvrti talas pandemije posebno je pogodio prefekturu Osaka, gde je prošle sedmice potvrđeno 3.849 novih slučajeva korona virusa samo do četvrtka, što je porast za više od pet puta u odnosu na period pre tri meseca.

Samo 14 odsto od 13.770 pacijenata sa kovid-19 u prefekturi Osaka je hospitalizovano, a večhina je prepuštena sama sebi.Do četvrtka je bilo zauzeto 96 odsto bolničkih kreveta namenjenih teško obolelilma, a od početka marta 17 ljudi obolelih od COVID-19 umrlo je van bolnica.

#Japan

#koronavirus