AKTUELNO

Nemački poslanici usvojili su noćas zakon kojim se određuje postavljanje javne mreže od 1.000 super brzih stanica za punjenje električnih vozila do 2023. godine.

Te stanice će biti opremljene punjačima velike snage, veće od 150 kilovata, čime se omogućuje punjenje baterije automobila za nekoliko minuta.

Brzo punjenje smatra se presudnim faktorom da se omogući upotreba električnih vozila na dugim relacijama.

Sada ima samo oko 800 punktova za punjenje električnih vozila jačine preko 150 kilovata u Nemačkoj, što je oko 2,4 odsto od svih mesta za punjenjene pristupnih javnosti, prema podacima nemačkog ministarstva saobraćaja.

Savezna država će u tu svrhu postići dugoročne ugovore sa privatnim činiocima. Tenderi na evropskom nivou treba da budu objavljeni ovog leta.

Nemačko tržište automobila već mesecima beleži skok prodaje električnih vozila.

Broj novoregistrovanih vozila 100 odsto na struju ili hibrida u aprilu je porastao za gotovo 400 odsto u odnosu na prošlu godinu i dostigao 50.800 vozila, što je udeo u tržištu od 22 odsto.

Više privatnih proizvođača automobila Grupa BMV, Mercedes Benc, Ford Motor kompani, Folksvagen grupa i Hjundai Motor grupa osnovalo je 2017. godine firmu Ajoniti (Ionity) sa sedištem u Minhenu čiji cilj je normalizacija upotrebe električnih vozila za duge relacije.

Ta zajednička firma je krajem 2020. godine u Evropi postavila mrežu od 300 stanica za punjenje, u kojima ima 1.200 pojedinačnih punjača.

#Nemačka

#električna vozila

#punjači