AKTUELNO

Broj poginulih u avganistanskoj džamiji u bombaškom napadu tokom molitve u Kabulu skočio je na 12, saopštila je avganistanska policija.

Portparol Ferdavs Faramarz rekao je da je imam džamije među mrtvima, dodajući da je ranjeno još 15 ljudi.

Foto: Tanjug AP/Rahmat Gul

Bomba je eksplodirala čim je molitva započela. Niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad, ali prve policijske istrage sugerišu da je imam možda bio meta, rekao je Faramarz.

Ranije je objavljeno da su u bombaškom napadu u džamiji u naselju severni Kabul u petak poginula četiri vernika, a ranjeno više od 20, saopštila je avganistanska policija.

Faramarz je tada rekao je da je prethodno u džamiju stavljen eksploziv.

Slika koja je kružila društvenim mrežama pokazala je tri tela kako leže na podu džamije, a koja su pokazala manju štetu.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za eksploziju. Policija u Kabulu kaže da je istraga u toku.

Eksplozija se dogodila drugog dana trodnevnog prekida vatre koji su najavile zaraćene talibanske i avganistanske vlade. Pauza je bila za islamski festival Ramazanski bajram koji prati post post Ramazan.

Do sada je za mnoge napade u glavnom gradu tvrdila lokalna podružnica Islamske države, ali i talibani i vlada krive jedni druge.

U najnovijem napadu prošle nedelje, ubijeno je preko 90 ljudi, od koji su većina bile učenice ženske škole kada je eksplodirala snažna automobilska bomba. Talibani su porekli umešanost i osudili napad.

#Džamija

#masakr