AKTUELNO

Ovih dana svet potresa vest o žestokim sukobima između izraelskih snaga i ekstremističke organizacije "Hamas" koji se ne smiruju. Jedan tvit na toj društvenoj mreži posebno je dirnuo naše državljane, a radi se o dirljivoj objavi na kojoj otac iz Srbije koji tamo živi ispraća u rat svoju ćerku Miu u pojasu Gaze.

Ovaj, najozbiljniji sukob od 2019. godine započeo je ove nedelje, nakon što su se kod džamije Al Aksa u Jerusalimu sukobili palestinski vernici i izraelska policija. Neredi u Jerusalimu prerasli su u ozbiljan sukob, a rezultat su raketni napadi izraelski snaga na Gazu i "Hamasa" na izralske gradove, posebno Tel Aviv. Najveći deo stanovništva je mobilisan, a kako u ovoj zemlji vojnoj obavezi podležu i muškarci i žene, i ova devojka se odazvala pozivu.

Njen otac Goran, koji sa porodicom već dvadesetak godina živi u kibucu neposredno pored granice sa pojasom Gaze, na svom Tviter nalogu je postavio objavu sa njenom fotografijom uz dirljive reči:

"Mnogo vam hvala na rečima podrške. Mnogo znači u ovim trenucima. Izvinjavam se samo ako ne uspem svima da odgovorim. Trudim se da barem ispratim vaše poruke. Mia je ispraćena u kasarnu i raspoređena u garnizon koji pripada pojasu Gaze", napisao je on.

Ubrzo su ispod njegove objave počeli da se nižu komentari podrške "Srećno Mia", "Biće sve dobro", "Srećno, želim joj da se što pre vrati u majčin i očev zagrlaj" samo su neki od utešnih i ohrabrujućih komentara. Još jedna neprospavana noć, napisao je Mijin otac, i rekao kako svakog momenta razmišljaju šta raditi ukoliko izbije uzbuna i sakriti se.

" Imamo i porodičnu "vats ap" grupu gde nakon pada rakete javljamo jedni drugima da je sve u redu. Mia je dobro. Počeli su da govore o kopnenom ulasku u Gazu u šta je uključena i divizija u kojoj je i ona. Videćemo šta će biti" piše njen otac.

U još jednoj objavi opisao je kako izgleda živeti okružen detonacijama, raketiranjem i sirenama za vazdušnu uzbunu koje ne prestaju.

" Brige za Miu. Mozak ne konstatuje više, piše on.Ovaj tviter korisnik svakodnevno obaveštava svoje pratioce o dešavanjima u Izraelu, a neretko su tu i video snimci koje objavi, a na kojima se vidi sva ozbiljnost i brutalnost trenutne tamošnje situacije.

Podsetimo, snage “Hamasa” su ispalile stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na Pojas Gaze, a poginulo je 40 ljudi sa obe strane.

#Izrael

#Srbin

#mobilizacija

#ćerka