AKTUELNO

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, u čijem je timu molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković, razvili su test koji će brže i pozdanije od PCR da registruje viruse i njihove varijante i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

Projekat je pokrenut u maju prošle godine u Kevendiš laboratorij, a Bošković, doktorand na Kembridžu, rukovodi delom istraživanja koji se odnosi na dijagnostiku SARS-CoV-2, ali i potencijalno drugih virusa, ukoliko je pacijent negativan na virus korona.

Bošković kaže da je tim naučnika, u kojem su i biohemičari, fizičari, biotehnolozi i mašinski inženjeri, razvili test koji je jednostavniji i koji će ''pokriti'' širok dijapazon patogena - virusa i bakterija koji su uzročnici upala disajnih puteva i respiratornog trakta.

Istraživanje je pokrenuto kako bi se prevazišao problem koji se pojavio na početku pandemije kovida-19 kada se, ukazuje Bošković, pokazalo da je nedovoljno PCR testova i da su skupi zbog čega se masovno ne rade u epidemijama sezonskog gripa.

- Veliki problem je kada je test negativan, a morate da otkrijete uzrok bolesti pacijenta i odredila terapija lečenja što znači da bi trebalo uraditi desetine testova - kaže Bošković kojeg ugovor Univerziteta sa jednom kompanijom o zaštiti patenta obavezuje da za sada ne otkriva detalje projekta.