AKTUELNO

Sestra pravoslavne Jevrejke ubijene u Francuskoj 2017. godine podneće pravni zahtev u Izraelu u nadi da će dobiti proces protiv ubice.

Kobili Traoreu, koji je ubio Saru Halimi (65), ne može da se sudi u Francuskoj nakon što je sud zaključio da on ne može da bude krivično odgovran zbog svog mentalnog stanja, prenosi BBC.

Traore je ubio Saru u onome što su francuski sudovi sada prihvatili kao antisemitski napad.

Izgovarao je stihove iz Kurana kada ju je napao u njenom stanu u Parizu.

Takođe je pevao "da je Bog veliki" na arapskom pre nego što ju je bacio preko balkona stana na trećem spratu u istočnom delu grada.

Traore, koji je imao 27 godina u trenutku napada, trenutno se nalazi u psihijatrijskoj bolnici.

Izraelski krivični zakon može da se primeni na antisemitske zločine počinjene u inostranstvu ukoliko ih zatraži izraelski državljanin, u ovom slučaju Sarina sestra, Ester Lekover.

Međutim, Francuska ne izručuje svoje državljane.

Dva advokata Lekover "žale što su primorani da ubrzaju ovaj postupak, ali ne mogu da prihvate uskraćivanje pravde koje vređa razum i pravičnost daleko izvan jevrejske zajednice Francuske", rekli su u izjavi.

Ranije ovog meseca jedan od najviših sudova u Francuskoj potvrdio je da se Traoreu neće suditi. Rečeno je da je prolazio kroz "deliričnu epizodu" kada je izveo napad i da stoga nije krivično odgovoran.

Sud je rekao da nije važno što je na njegovo mentalno stanje uticalo višegodišnje uzimanje droga.

Advokati porodice Halimi, međutim, tvrdili su da je on konzumirao drogu po svojoj volji i trebalo bi da važe ista pravila kao da je ubistvo počinio dok je bio pijan.

#Francuksa

#Ubistvo