AKTUELNO

Rover NASA "Prezervans" transformisao je ugljen dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

- Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen dioksida u kiseonik na Marsu - rekao je u sredu Džim Rojter, jedan od pomoćnika direktora u NASA, preneo je sajt američke svemirske agencije.

Eksperiment se desio 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.

Astronautima koji budu išli u misiju na Mars će to pomoći da ne nose sa sobom velike količine kiseonika kako bi uspeli da se vrate na Zemlju.

Eksperiment je urađen pomoću Mars oksidžen in-Situ rizors Jutulizejšn Eksperimenta (MOXIE), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem delu robera.

Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule C02, praveći kiseonik sa jedne strane i ugljen monoksid, sa druge.

U prvom pokušaju, dodaje Glas Amerike, MOXIE je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno za astronauta da diše deset minuta u normalnim aktivnostima.