AKTUELNO

Bivši policajac Derek Šovin kriv je po svim tačkama optužnice za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu prošle godine.

Dok se čekalo da sudija pročita odluku porote, Vašington su nadletali helikopteri.

Dok su osuđenog bivšeg policajca odvodili iz sudnice, uočeno je da da ima nešto napisano na levom dlanu. Erik Nelson, Šovinov advokat, potvrdio je da je to broj telefona.

Šovin ga je napisao na brzinu, nakon što mu je sudija odbio kauciju i pročitao da je kriv po svim tačkama optužnice za ubistvo.

Podsetimo, Flojd je u maju prošle godine u radnji koristio lažnu novčanicu od 20 dolara zbog čega je prodavac pozvao policiju. Na teren su izašla 4 policajca koja su ga naposletku oborila na zemlju, a Šovin mu je koleno držao na vratu skoro 9 minuta, usled čega je nesrećni muškarac preminuo. To ubistvo je pokrenulo veliki talas protesta širom Amerike, ali i sveta.

Maksimalna kazna od 40 godina zatvora

Šovinu preti maksimalnih 40 godina zatvora, a tačna presuda biće poznata kroz osam nedelja.

Neće biti u običnom zatvoru jer je bivši policajac.

Amerikanci to zovu "protektiv kastodi", tip zatvora namenjen zaštiti onoga ko služi kaznu, od spoljnih uticaja ili ostalih zatvorenika.

Šovinove kolege Džej Aleksander Kueng, Tomas Lejn i Tou Tao osuđeni su za pomaganje i podsticaj na ubistvo. I njima će uskoro početi suđenje.

Porota je većala nešto više od 10 sati, a 12 porotnika odlučivalo je o tri tačke optužnice: ubistvo drugog stepena - maksimalna kazna 40 godina; ubistvo trećeg stepena - maksimalna kazna 25 godina i ubistvo iz nehata - maksimalna kazna 10 godina.

Šovin može dobiti najviše 40 godina jer je takav zakon u saveznoj državi u kojoj mu sude. Međutim, malo je verovatno, kažu stručnjaci, da će dobiti maksimalnu kaznu već predviđaju da će dobiti 12 godina.