AKTUELNO

U sedištu korporacije Korean Aerospace Industries (KAI) u Sačeonu, 9. aprila održana je ceremonija zvanične prezentacije prvog prototipa južnokorejskog višenamenskog borbenog aviona koji se razvija u okviru programa KF-X (Korean Fighter eXperimental).

Novi avion, koga južnokorejanci svrstavaju u 4,5 generaciju (4++) nazvan je KF-21 ‘’Boramae’’ (jastreb), a planirano je da se njegov prvi let izvrši početkom 2022. godine.

Događaju su prisustvovali, između ostalih, južnokorejski predsednik Moon Jae In kao i ministar odbrane Indonezije Prabowo Subianto što ukazuje (pored indonezijske zastave na letelici) da je Indonezija i dalje strani partner u ovom projektu.

Prvi let prototipa koji ima evidencijski broj 001 planiran je za sledeću godinu. Proizvodnja drugog i trećeg prototipa je već počela, njihov završetak se očekuje do kraja godine, dok bi preostala tri prototipa trebala biti završena u prvoj polovini 2022. godine. Kako je saopšteno, četvrti i šesti prototip će biti dvosedi.

KF-21 će u Ratnom vazduhoplovstvu Južne Koreje zameniti flotu borbenih aviona F-4D i E Phantom II kao i F-5E i F Tiger II. Planirano je da se u naoružanje uvede 120 aviona, do 2028. 40 i preostalih 80 do 2032. godine. Ukupni troškovi razvoja KF-X se procenjuju da će biti između 7,9 i 8,5 milijardi dolara, a da će troškovi proizvodnje 120 aviona za RV Južne Koreje iznositi još oko 8,8 milijardi dolara.

U programu razvoja još uvek zvanično, iako mnogi smatraju samo formalno, učestvuje Indonezija. Sporazum između dve vlade o pridruživanju Indonezije ovom programu, potpisan je 2010. godine, obaveza indonežanske strane je trebala da bude ulaganje oko 1,6 milijardi dolara, a januara 2016. južnokorejski KAI je potpisao sporazum sa indonežanskom kompanijom PT Dirgantara Indonesia (PTDI) za razvoj indonežanske verzije KF-X koja nosi oznaku IF-X (Indonesian Fighter eXperimental).