AKTUELNO

Tužne fotografije sa pogreba princa Filipa.

Kraljica Elizabeta II, supruga preminulog princa Filipa na njegov pogreb stigla je odvojeno od ostalih članova porodice. Dok su oni hodali u pratnji kovčega, kraljica je već bila u kapeli.

Smeštena najbliže postolju na kojem je kasnije postavljen sanduk, u suzama je čekala da ceremonija počne.

Foto: Tanjug AP/JONATHAN BRADY

Vest o smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga koji je preminuo prošle nedelje u 99. godini, naravno, duboko je potresla britansku kraljevsku porodicu, ali i širu javnost, kojoj zbog epidemioloških mera nije omogućeno da prisustvuje sahrani.

Prethodnih dana sve oči bile su uprte u članove porodice, pogotovo kraljicu Elizabetu II koja je, suočena sa gubitkom, trebala da pripremi oproštaj od voljenog čoveka. Uoči same sahrane, britanska kraljica koja je sa suprugom bila u braku 73 godine, sa javnošću je podelila jednu od najdražih fotografija sa vojvodom.

Detalji o ceremonijalnoj sahrani, objavljeni u četvrtak doneli su veliki broj drama i spekulacija vezanih za oblačenje, ponašanje, ali i prisustvo ožalošćenih. Jedna od najvećih drama koja je stigla do medija, bilo je pitanje odevanja muških članova porodice na pogrebu.

Foto: Printscreen YouTube/BBC

Tradicionalno, u takvim prilikama članovi kraljevske porodice u vojnim su odorama koje odražavaju počasne vojne titule, ali problem se pojavio oko vojnih odora prinčeva Harija i Endrua, zbog čega je, kako prenosi "Dejli mejl" kraljica donela odluku da će svi muški članovi biti u tamnim odelima.

Foto: Printscreen YouTube/BBC

Osim toga, ona je odlučila i da ispoštuje sve prinčeve želje i priredi oproštaj bez mnogo pompe uz prisustvo samo 30 ljudi, što zbog epidemioloških mera, što zbog vojvodinih želja.

Foto: Tanjug AP/STEVE PARSONS

Kovčeg vojvode od Edinburga umotan je u njegovu ličnu zastavu koja predstavlja elemente njegovog života i do samog pogreba stajao je u privatnoj kapeli u Vindzorskom zamku, odakle je odnet do Državnog ulaza zamka i smešten na "lend rover", a zatim prevezen u kapelu Svetog Đorđa.

#Elizabeta II

#Princ Filip