AKTUELNO

Već je poznato da je vojvoda od Edinburga sam odabrao muziku koja će se izvoditi na njegovoj sahrani - a jedan od tih komada biće posvećen pokojnoj snaji - princezi Dajani.

"Rhosymedre" je izvedena tokom vojvodine sahrane u kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor. Ova emotivna, tradicionalna britanska narodna pesma bila je i na Dajaninoj sahrani 1997. godine.

Princ Filip imao je snažnu vezu sa snajom, prvom ženom najstarijeg sina princa Čarlsa.

Bilo je poznato da je princ Filip potpisivao svoja pisma Dajani, "s najdražom ljubavlju, tata“.

A kada su nesuglasice počele da se javljaju u braku između Čarlsa i Dajane, za Filipa se kaže da je postao samopriznati "bračni savetnik" sina i snaje.

Foto: Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth, Leon Neal, Hannah McKay

U jednom intervjuu, bivši batler princeze Dajane, Pol Burel izjavio je da vojvoda "više pokušava da spasi Čarlsov brak sa Dajnom nego njegov sin".

Čak i nakon razdvajanja para 1992. godine i kasnijeg razvoda 1996. godine, Dajana je nastavila da naziva vojvodu "Pa" (tata) (a kraljicu"Ma-Ma") do njene prerane smrti.

Princ Filip je takođe podstakao mlade prinčeve Vilijama i Harija da šetaju iza kovčega svoje majke na sahrani. Iako je prethodno rečeno da su se braća, u to vreme stara samo 15 i 12 godina, oklevala da se pojave u javnosti usred njihove tuge, njihov deda je rekao: "Ako ja prošetam, hoćete li ići uz mene?“

Prinčevi su tada rekli da im je to bila jedna od najtežih stvari u životu, ali i da im je drago što su to uradili.

#Princ Filip

#Princeza Dajana

#Sahrana