AKTUELNO

Slovenija je uvrstila i rusku vakcinu Sputnjik Ve kao kandidata za kampanju vakcinacije protiv kovida-19 i čeka odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), rekla je danas član naučnog saveta vlade infektolog Bojana Beović.

"Savetodavna grupa za vakcinaciju nedavno je preporučila da se nabave sve vakcine koje razmatra EMA i nalaze se u postupku dobijanja odobrenja. To smo učinili zato da vakcinu u trenutku kad bude odobrena možemo odmah da počnemo da koristimo ne gubeći vreme", kazala je Beović u razgovoru za Slovenačku televiziju, prenosi Hina.

Prema poslednjim ažuriranim podacima ministarstva zdravlja Slovenija je do danas vakcinisala 360.450 osoba protiv kovida-19, što je ukupno 17,2 odsto populacije, a dve doze je dobilo već 136.582 osoba, najviše AstraZeneku i Fajzerovu vakcinu.

U Sloveniju su pristigle i vakcine koje je proizveo Džonson i Džonson, ali se ne koriste i nalaze se u "karantinu", dok se čeka nova odluka Evropske agencije za lekove, nakon što je američki regulator privremeno zaustavio njeno korišćenje u SAD.

Vakcinacija AstraZenekom u Sloveniji se nastavlja, a zemlja je odlučna u nameri da do sredine leta vakciniše više od polovine svoje populacije.

#Sputnik V

#Vakcina