AKTUELNO

Javna okupljanja, mitinzi i priredbe u Sloveniji biće dozvoljeni od ponedeljka, 19. aprila, ali na njima može prisustvovati najviše 100 osoba.

Odluku o epidemiološkom merama, koje se odnose na okupljanja, Vlada Slovenije izmenila je jer je raniju zabranu osporio Ustavni sud na inicijativu građana.

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs rekao je novinarima da na skupu, ako se održava na otvorenom i uz propisanu fizičku distancu, učesnici ne treba da nose maske.

On je istakao da će ustavne sudije podeliti odgovornost ako se epidemiološko stanje pogorša jer se Vlada u svojoj odluci vodila isključivo interesima zaštite zdravlja, a ne političkim motivima.

Na inicijativu građana i nekih pravnika da preispitaju ustavnost odredbe Vlade Slovenije o privremenoj zabrani svih "priredbi, mitinga, slavlja, praznovanja i svadbi" tokom epidemije, ustavne sudije su većinom glasova naredile promenu te "diskriminišuće" odredbe.

Ublažavanje mera od 26. aprila

Italija će od 26. aprila početi sa ublažavanjem mera restrikcije u mnogim oblastima, koje su uvedene zbog virusa korona, rekao je danas premijer Mario Dragi.

Početak ublažavanja mera ranije je najavljen za početak maja.

- Vlada preduzima razuman rizik na osnovu podataka koji pokazuju poboljšanje, iako ne dramatično - rekao je Dragi novinarima.

On je dodao da se najnovija odluka bazira na pretpostavci da će i građani i institucije poštovati propise čime će ovaj razumni rizik biti uspešan.

U Italiji je do sada registrovano 3.826.156 zaraženih, dok je 115.937 umrlo.

Portugalci od ponedeljka mogu u tržne centre i bioskope

Dok se većina zemalja Evropske unije bori sa novim naletima slučajeva kovid-19 i pojačava protivpandemijske mere, Portugalija ide u drugom pravcu i od ponedeljka će Portugalci moći da idu u restorane, tržne centre i bioskope.

Nastava će se opet odvijati u srednjim školama i na univerzitetima, a škole za mlađu decu već su otvorene, kao i bašte kafića i restorana, piše AP.

Nakon što je u januaru bila najugroženija država na svetu na osnovu broja obolelih prema broju stanovnika, Portugalija je zabeležila značajan pad broja novih slučajeva tokom blokade koju su vlasti počele da ublažavaju pre četiri nedelje.

Situacija sa pandemijom u zemlji je pod kontrolom, izjavio je danas Rikardo Mekija, šef portugalskog Nacionalnog udruženja doktora javnog zdravlja.

Portugalija, rekao je za AP, ubira rezultate blokade koja je započela sredinom januara i koja je "trajala verovatno nešto duže nego što je bilo neophodno".

U četvrtak nije bilo smrtnih slučajeva od kovid-19 u Lisabonu, glavnom gradu, prvi put od avgusta. Portugalija je danas zvanično prijavila 553 nova slučaja kovid-19 i četiri smrtna slučaja širom zemlje koja ima preko 10 miliona stanovnika.

#Slovenija