AKTUELNO

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, izjavio je da sada ne bi bilo konstruktivno da tzv. Kosovo nameće mere reciprociteta.

- Naš stav je da sada ne bi bilo konstruktivno da Kosovo uspostavi reciprocitet. Da li Kosovo ima zakonsko pravo kao suverena država da to učini, rekao bih "da". Ali, vlada je takođe rekla da želi imati oprezan pristup razvoju strategije za dijalog, da razgovara sa svojim međunarodnim partnerima, kao i sa zainteresovanim stranama u zemlji i osmisli oprezan i sveobuhvatan pristup. Mislim da to ima smisla - izjavio je Kosnet za TV Kljan Kosova.

On je izrazio uverenje da je vlada pokazala konstruktivan stav želeći da planira i uloži napore da osmisli svoj pristup.

- Stoga, u ovom smislu, mislim da je pošteno reći da je Kosovo već ušlo u proces dijaloga. I nadam se da će čim bude sastanaka sa Srbijom u Briselu, shvatiti da se ne može sve zaključiti jednim sastankom, nego će to biti proces - dodao je.

Kosnet je poručio Kurtijevoj vladi da ne žuri i uspostavlja reciprocitet sa Srbijom, prenosi Kosovo onlajn.

- Ne odlučujte sada. Razmotrite to dok razvijate svoju celokupnu strategiju. Učinilo bi me srećnijim - ne samo mene, već i ono što bi moju vladu učinilo srećnijom kada bi druge zemlje koje su postavile prepreke rekle - znate, ne želimo da ulazimo u carinski rat - rekao je američki ambasador.

#Filip Kosnet