AKTUELNO

Prema AIFA, u Italiji je bilo 11 slučajeva kod kojih se pojavila jedna od dve vrste krvnih ugrušaka nakon što su primili vakcinu AstraZeneke, prenosi Rojters.

Od tih 11 četvoro je umrlo, navodi agencija.

U izveštaju AIFA navodi se i da su različiti neželjeni efekti uočeni nakon što je 0,5 odsto od 9,07 miliona doza vakcina sva tri proizvođača (Fajzer, AstraZeneka i Moderna), datih između 27. decembra i 26. marta izazvalo neželjene reakcije.

Nakon upotrebe sve tri vakcine zabeleženi su blagi neželjeni efekti, navodi se u izveštaju AIFA-e, od kojih su najčešći simptomi slični gripu, te bol na mestu uboda i umor.

Kao i mnoge evropske zemlje, Italija je nakratko zaustavila upotrebu vakcina AstraZeneke prošlog meseca kada su se javila zabrinutost zbog krvnih ugrušaka.

AstraZeneka je saopštila da radi na razjašnjavanju pojedinačnih slučajeva i "potencijalnih mehanizama koji bi mogli objasniti ove izuzetno retke događaje".

Od tada je vakcinacija nastavljena za starije od 60 godina, a nakon što su regulatori EU šaopštili da su koristi vakcine veće od rizika.

Teške neželjene pojave registrovane su u 0,04 odsto slučajeva.

#astrazenika

#krvni ugrušci