AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas se suočila sa protivljenjem pokrajinskih zvaničnika planu kojim se za vladu traže nova ovlašćenja u zaustavljanju širenja Kovid 19 na područjima sa visokom stopom zaraze, a koja podrazumevaju i uvođenje policijskog časa.

Rojters prenosi da će na osnovu zakona o kojem parlament odlučuje sledeće nedelje, policijski čas i ograničenja na privatnim skupovima biti uvedeni u regionima u kojima ima više od 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika, što je brojka koja je već premašena u većem delu Nemačke.

Takođe, prema istom propisu, škole će se vratiti učenju preko interneta ako se incidencija virusa poveća iznad 200 na 100.000, što je granica koja je već premašena u Saksoniji i Tiringiji.

Agencija navodi da je epidemiološka situacija u Nemačkoj pogoršana i da je vlada zbog toga predložila parlamentu da se promeni Zakon o zaštiti od infekcija kako bi se saveznim vlastima omogućilo sprovođenje ograničenja čak i ako im se regionalni lideri protive.

Rajner Hazelof, premijer pokrajine Saksonija-Anhalt, poručio je u odgovoru na to da je važnije motivisati ljude na saradnju kako bi se pandemija stavila pod kontrolu, od zabrana poput one da napuštaju kuću tokom noći.

"Ako niko više ne želi sarađuje, onda imamo problem. Tada nije važno koliko ćemo zakona da donosimo", rekao je Hazelof, koji je član partije Demohrišćana (CDU) Merkelove, za televiziju MDR, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je i Georg Majer, ministar unutrašnjih poslova u Tiringiji, takođe izrazio zabrinutost zbog uvođenja noćnog policijskog časa, i najavio da će policiji biti teško da ih sprovede u čitavom regionu.

"Ovo je posebno osetljivo pitanje ovde u istočnoj Nemačkoj", rekao je Majer novinama mreže RND, prenosi Rojters.

Agencija navodi da za razliku od Britanije i Francuske, Nemačka do sada nije želela da uvodi drastična ograničenja kretanja u zemlji i da ova zemlja posebno štiti demokratske slobode baš zbog svoje nacističke i komunističke prošlosti.

#Angela Merkel