AKTUELNO

Princ Hari stigao je iz Ameriku u Englesku kako bi prisustvovao sahrani svog dede, princa Filipa.

Ovo je prvi put da je Hari u Britaniji otkako su on i supruga Megan napustili zemlju i odstupili sa svih kraljevskih dužnosti u martu prošle godine.

Megan, po savetu lekara, neće prisustvovati sahrani, jer je u drugom stanju i ne bi trebalo da putuje. Ona je, prema navodima Bakingemske palate, ostala u njihovom domu u Kaliforniji.

Hari će, kao i svi drugi koji dolaze u zemlju morati da poštuje pravila uvedena zbog pandemije virusa korona, prenosi Bi Bi Si.

Svi koji ulaze u zemlju moraju da dobiju negativan test na virus korona do tri dana pred putovanje, popune upitnik gde će navesti mesto boravka, kao i da budu u samoizolaciji deset dana.

Nakon toga, u obavezi su da ponovo urade test na koronu, drugog i osmog dana karantina.

Hari period izolacije neće morati da provede u "karantinskom hotelu" jer SAD trenutno nisu na "crvenoj korona listi" Velike Britanije.

Portpatrol princa Harija rekao je da će on odsesti u Rezidenciji Frogmor u Vindzoru, gde je ranije i živeo.

Prema pravilima vlade, putnici iz inostranstva mogu da prekinu samoizolaciju samo u određenim uslovima, a jedan od njih je i sahrana člana porodice ili prijatelja.

Pre i nakon sahrane, kretanje izvan mesta boravka nije dozvoljeno.

Hari će iz samoizolacije moći da izađe ranije ako plati privatan test na koronu nakon prvih pet dana u karantinu i dobije negativan rezultat. Ipak, ako dobije pozitivan test, moraće da ostane u karantinu još deset dana.

#Princ Hari

#korona