AKTUELNO

Amerikanac Roni Long je proveo 44 godine u zatvoru zbog zločina koji nije počinio, a sada će se boriti protiv presude koja mu je dodelila odštetu od svega 750.000 dolara, jer smatra da njegov život vredi mnogo više.

Afroamerikanac je 1976. godine optužen da je silovao belkinju. Porota, u kojoj su svi bili belci, proglasila ga je krivim za provalu i silovanje pa je osuđen na doživotni zatvor.

Na presudu se žalio nekoliko puta, ali su njegove žalbe odbijane. U decembru prošle godine guverner Severne Karoline ga je pomilovao jer su sudovi utvrdili da je greškom osuđen.

Sudija žalbenog suda Stefani Taker je istakla da je zabrinjavajući i upečatljiv obrazac kojim je policija namerno uskraćivala materijalne dokaze.

Zakon nalaže da se 65-godišnjem Longu mora platiti po 50.000 dolara za svaku godinu koju je proveo u zatvoru, ali je taj iznos ograničen do 750.000 dolara. U njegovom slučaju to znači da mu je isplaćena suma za 15 godina provedenih u zatvoru.

Džejmi Lau, njegov raniji advokat, izjavio je da je Long zahvalan za dobijeni novac, ali da je on neprimeren za 44 godine uskraćene slobode. Napomenuo je da su mu oba roditelja preminula dok je bio u zatvoru, a da je njegov sin živeo bez oca.

Lau misli da je Long zaslužio mnogo više nego što je dobio kao odštetu. Long se nada da će dobiti ono što smatra da zaslužuje verujući da je namerno osuđen i pritvoren.

Nije želeo da imenuje osobe koje mu pomažu u ovoj pravnoj borbi i tvrdi da trenutno nema pravnog zastupnika. Ukazao je na to da se njegov problem mora rešiti, jer smatra da se to može desiti nekom drugom.

Foto: Burst/Matthew Henry

Lau je podsetio da Long nije jedini kojem se ovo desilo. Kako je kazao, najmanje još dvojica muškaraca su oslobođena nakon 44 godine provedene u zatvoru, jer su bili nevini.

Pozvao je na preispitivanje mehanizma odštete misleći da guverner ne bi trebalo da ima puna ovlašćenja nad tim ko treba da je dobije, a ko ne. Poručio je da svi moraju imati jednake mogućnosti da budu obeštećeni.

Long je kupio automobil iz snova - "kadilak". Ovo je prvi automobil koji poseduje nakon 50 godina. Zajedno sa suprugom planira da kupi i novu kuću, preneli su mediji.