AKTUELNO

Seks radnice u brazilskom gradu Belo Horizonte već nedelju dana štrajkuju, zahtevajući da budu uvrštene u prioritetnu grupu za vakcinaciju protiv koronavirusa jer su, kako kažu, i one u "prvim borbenim redovima".

Zatvaranje hotela u okviru epidemioloških mera primoralo je hiljade prostitutki da klijente traže i uslužuju po ulicama.

"Mi smo u prvim redovima, pokrećemo ekonomiju i pod velikim smo rizikom", rekla je Frans presu Sica Vieira, predsednica Asocijacije prostitutki države Mins Gerais. "Moramo da se vakcinišemo", dodala je ona.

Vieira i druge žene protestovale su na ulici prepunoj hotela u kojma su nekada radile, noseći transparente sa natpisima "I seks radnice su medicinski profesionalci" i "Seks radnice su prioritet".

"Mi smo deo prioritetne grupe jer se srećemo sa raznim tipovima i rizikujemo živote", rekla je jedna od prostitutki.

"Mi smo prioritetna grupa, mi smo zdravstveni edukatori. Mi smo deo te grupe jer dajemo informacije o seksualno prenosivim bolestima kod muškaraca, delimo kondome...", pojasnila je Vieira.

Brazilska vlada stavila je lekare i medicinsko osoblje, nastavnike, starije, starosedeoce i ljude oslabljenog imuniteta u prioritetnu grupu onih koji će prvi dobiti vakcine. Brazil se nada da će ove grupe, njih oko 77 miliona, biti vakcinisano u prvoj polovini godine ali eksperti procenjuju da bi imunizacija mogla da se otegne do septembra zbog nestašice doza.

Poput ostatka Brazila i Minas Gerais grca pod naletom pandemije, iako je u ovoj državi stopa umrlih među najnižim u zemlji.

Od posledica koronavirusa u Brazilu je umrlo više od 332.000 ljudi. Samo u utorak, Brazil je registrovao 86.979 novih slučajeva kovida 19 i rekordnih 4195 umrlih.

#koronavirus

#prostitutke

#vakcinacija