AKTUELNO

Turske vlasti uhapsile su danas 10 bivših admirala, nakon što je grupa od više od 100 penzionisanih najviših mornaričkih oficira izdala u ponoć saopštenje, koje su vladini zvaničnici povezali s prethodnim pokušajima vojnog puča.

Deset penzionisanih admirala privedeno je u okviru istrage o sinoćnoj deklaraciji, a još četvorica su pozvana da se jave vlastima u roku od tri dana, javlja turska novinska agencija Anadolija.

Ukupno 103 turska admirala u penziji potpisala su izjavu kojom su kritikovali predlog da se Turska povuče iz međunarodnog sporazuma iz Montrea, postignutog još 1936. godine, kojim je regulisan brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno sa Mramornim i Crnim morem.

Smatra se da je 14 osumnjičenih organizovalo izradu deklaracije, prenosi agencija AP.

- Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sporazuma u Montreu, kao deo razgovora o izgradnji Istanbulskog kanala (koji bi trebalo da premosti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele), dočekana je sa zabrinutošću. Smatramo da je neophodno da se suzdržimo od razgovora o povlačenju iz sporazuma u Montreu, jer je taj akt značajno mesto u održanju Turske - poručili su penzionisani turski admirali.

#Redžep Tajip Erdogan