AKTUELNO

Evropska unija odbija pozive britanske Vlade da isporuči vakcine AstraZeneke protiv kovid-19 proizvedene u fabrici u Holandiji, izjavio je zvaničnik EU.

"Britanci insistiraju na tome da fabrika Halik u Holandiji mora da im isporuči tamo proizvedenu lekovitu supstancu. To ne funkcioniše", rekao je zvaničnik.

Fabrika Halik iz Lajdena navedena je kao dobavljač vakcina u oba ugovora koje je AstraZeneka potpisala sa Velikom Britanijom i sa Evropskom unijom.

Bivša ćlanica EU, Britanija, do sada je vakcinisala mnogo više ljudi nego zemlje EU proporcionalno stanovništu.

"Ono što se proizvede u Haliku mora ići u EU", dodao je zvaničnik.

Britanija je insistirala na tome da se ugovori moraju postovati.

"Evropska komisija će znati da je ostatak sveta posmatra to kako se ona ponaša po tom pitanju, i ako se prekrše ugovori i obaveze, to je vrlo štetna stvar za trgovinski blok koji se ponosi svojim zakonima", rekao je ranije britanski ministar odbrane Ben Volas, odgovarajući na pitanje o pretnji predsednice EK Ursule fon der Lajen da će blokirati izvoz u Britaniju.

Zvaničnik EU rekao je da EU ne krsi nijedan ugovor.

Evropska unija zapretila je u sredu da će blokirati izvoz vakcina protiv kovida 19 u Britaniju kako bi zaštitila oskudne doze za svoje građane, a Fon der Lajen je rekla da se epidemiološka situacija pogoršava. 

AstraZeneka je saopštila zvaničnicima EU da Velika Britanija u svom ugovoru o snabdevanju koristi klauzulu koja sprečava izvoz svojih vakcina dok britansko tržište ne bude u potpunosti pokriveno, rekli su zvaničnici EU.