AKTUELNO

Devet pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga poginula su pre dva dana kada je njihov transportni helikopter Mil Mi-17V-5 oboren tokom leta iznad planina u provinciji Vardak u istočnom Avganistanu.

U padu helikoptera poginula su četiri člana posade i pet specijalca, a odgovornost za napad preuzela je milicija Abdul Ganija Lipura odmetnuta vojna formacija.

Obaranje ovog helikoptera uneo je još veći razdor između avganistanske vlade i regionalnih jedinica koje su samo pod formalnom kontrolom vlasti u Kabulu.

"Bile su borbe. Na nas su pucali iz helikoptera raketama, morali smo da odgovorimo i oborimo", rekao je Mohamad Husein Tavana, pomoćnik ratnog lidera čija milicija je oborila letelicu.

Iako je portparol ratnog lidera izjavio da ne zna da li je helikopter pao usled otvaranja vatre na njega ili zbog tehničkog kvara, snimak koji se pojavio na društvenim mrežama otkriva da je vojni Mi-17V-5 zapravo oboren.

Ko je Abdul Gani Alipur

Abdul Gani Alipur, vođa je privatne milicije u centralnom Avganistanu. Alipur se satra zaštitnikom šiitske manjine Hazara koje su Talibani nemilosrdno istrebljivali od 1996. godine.Smatra se najvećim protivnikom najborjnijeg avganistanskog plemena Paštuna.

#Avganistan