AKTUELNO

Turska policija privela je trojicu visokih okružnih zvaničnika prokurdske Demokratske narodne partije (HDP) među 10 ljudi koji su uhapšeni u operaciji protiv kurdskih militanata, prenosi Rojters na osnovu informacija turskih državnih medija.

Rojters navodi da je državna novinska agencija Anadolija saopštila da je policija izvršila istovremene racije u četiri okruga, a među pritvorenima su i dvojica najvižih zvaničnika HDP-a u istanbulskoj četvrti Glika Nera i šef okruga Bešiktaš, dok je ukupno izdato 15 naloga za hapšenje.

Turski tužilac pokrenuo je u sredu pred Ustavnim sudom postupak za zabranu HDP-a, što je kulminacija višegodišnjeg nasilja protiv treche najveće stranke u parlamentu, a HDP je to nazvao političkim pučem, prenosi Rojters.

SAD i EU kritikovale su pokretanje ovog sudskog postupka, koji su okarakterisale kao podrivanje demokratije, a portparol predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštio je da je HDP povezan sa zabranjenom militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK), navodi agencija.

#Hapšenje

#Turska