AKTUELNO

Nakon što su EU i SAD najavile da će primati strance vakcinisane samo zapadnim vakcinama, zvanični Peking objavio da otvara granice, ali samo za one koji su primili kinesko cepivo.

Kineski predsednik Si Đinping, na najave EU i SAD da će primati strance vakcinisane isključivo zapadnim vakcinama protiv koronavirusa, uzvratio je istom merom. Kina je objavila da posle godinu dana ponovo otvara svoje granice, ali samo za one koji su vakcinisani kineskom vakcinom. To bi, prema navodima analitičara, moglo da natera Zapad da još jednom razmisli o svojoj politici o putovanjima.

Mora i karantin

Kineske ambasade u dvadesetak svetskih zemalja početkom nedelje saopštile su da će opet početi da izdaju vize za strance, za koje su granice najmnogoljudnije zemlje na svetu bile zatvorene još od marta prošle godine. Jedini uslov za dobijanje kineske vize jeste da osoba bude vakcinisana, ali isključivo vakcinama proizvedenim u Kini. Vlada u Pekingu propisala je da stranci, ako žele da uđu u Kinu, moraju da budu vakcinisani i revakcinisani ili da su primili prvu dozu bar 14 dana pre putovanja. Bez obzira na to, na snazi ostaje pravilo da strani državljani koji uđu u Kinu moraju da urade PCR test i da budu u karantinu do tri nedelje.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

- Započinjemo proces izdavanja kineskih viza za ljude koji su vakcinisani kineskim vakcinama. Od ove nedelje oni mogu da se prijave za kinesku vizu za poslovna putovanja ili kako bi nastavili da rade u Kini ili iz humanitarnih razloga, poput posete članovima familije - objavile su ambasade Kine u SAD, Britaniji, Italiji, Indiji, Australiji i drugim državama.

'Fajzer' diže cenu vakcine

Evropska unija postigla je dogovor sa američkim prizvođačem vakcine "Fajzer" o povećanju isporuke za evropsko tržište, ali će cepivo verovatno biti skuplje od 15,5 evra, koliko sada košta jedna doza. Brisel očekuje da će kontingent od 10 miliona doza, prvodbitno planiran za drugu polovinu godine, biti isporučen u narednom tromesečju.

Iako su zapadne zemlje odmah optužile Peking da svojim novim pravilima pokušava da natera svet da prizna i odobri kineske vakcine, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan to je negirao. On kaže da je ovu odluku Kina donela isključivo zbog bezbednosti, budući da se pokazalo da su kineske vakcine efikasne u borbi protiv kovida-19.

- Naš predlog dat je nakon što smo uzeli u obzir bezbednost i efikasnost kineskih vakcina. Ovu odluku je Kina donela jednostrano. To nema nikakve veze sa odobrenjem vakcina - rekao je Žao.

Međutim, građani na zapadu, koji su jedva čekali da Kina otvori granice, budući da mnogo njih ima poslovne veze sa tom zemljom, sada su u problemu. Skoro ni u jednoj zapadnoj zemlji kineska vakcina nije odobrena. Tako oni nemaju gde da se vakcinišu da bi mogli da putuju u Kinu.

Efikasno cepivo

Analitičari kažu da bi zbog velikog broja ljudi koji radi i ima poslovne veze sa Kinom Zapad uskoro mogao da revidira svoju politiku o putovanjima.

- Zapad će morati ili da odobri upotrebu kineskih vakcina ili da se predomisli u vezi sa tim da u EU i SAD mogu da uđu samo oni vakcinisani zapadnim cepivima. Jedino tako mogu da se nadaju da će Peking povući odluku o putovanju u Kinu samo sa kineskim vakcinama - objašnjavaju analitičari.

Države EU same odlučuju koju vakcinu priznaju

Evropska komisija predložila je juče izdavanje digitalnih "zelenih sertifikata", takozvanih kovid pasoša, kako bi se olakšalo slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije koronavirusa. Predlog je da budu prihvaćene samo potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su odobrene u EU, ali je državama članicama, ipak, dato da same odluče da li će prihvatiti i druga cepiva. Digitalni zeleni sertifikat, koji bi trebalo da bude izdat do leta, sadržaće podatke da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test. Dokument će biti izdavan u digitalnoj formi ili na papiru i u oba slučaja će imati QR kod, koji sadrži neophodne informacije, kao i digitalni potpis kako bi se osigurala autentičnost. Ti sertifikti biće besplatni, na zvaničnim jezicima zemalja koje ih izdaju i na engleskom. Saopšteno je da će sertifikati važiti u svim članicama EU, na Islandu, u Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, te da su samo privremeni, odnosno da će prestati da važe kada Svetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije.

Inače, Kina je razvila pet vakcina protiv koronavirusa, od kojih je tri ili izvezla ili donirala u inostranstvu. Bar 34 zemlje sveta odobrile su najmanje jednu kinesku vakcinu, uključujući Srbiju. Na zapadu kažu da kineske vakcine nisu uzeli u razmatranje zbog toga što podaci o rezultatima testiranja "nisu dovoljno transparentni". Otpor prema kineskim sredstvima za imunizaciju stvorio se i zbog toga što je koronavirus počeo da se širi upravo iz te zemlje, iz grada Vuhana. Međutim, kako vreme prolazi, otpor je sve manji, budući da je u zemljama koje imaju kineska cepiva utvrđeno da ona efikasno štite od korene.

#EU

#Kina

#Vakcina