AKTUELNO

Bivši američki presednik Donald Tramp tokom svog boravka u Beloj kući bio je često kritikovan zbog svog odnosa prema epidemiji korona virusa i zaštitnim merama koje su preduzimane. Međutim, nešto se promenilo.

U svom poslednjem intervju, za ,,Foks njuz'' Tramp je svoje pristalice pozvao da se vakcinišu.

Tramp i zaštitne mere

Trampa su njegovi protivnici često kritikovali zbog ponašanja u vreme dolaska i razbuktavanja pandemije korona virusa u SAD.Tramp je naime dugo odbijao da nosi masku, preporučivao je kontroverzni lek protiv malarije hlorokin, a jednom prilikom je napravio gaf kada je izjavio kako varikina sigurno ubija virus i da je zato treba uneti u sebe.

Kada je oboleo od korone, Tramp je lečen skupim koktelom veštačkih antitela, ali je prema vakcinama pokazivao skepsu.Međutim, po odlasku iz Bele kuće, izgleda da je promenio mišljenje.

"Vakcine su sigurne i rade"

Tramp je iznenadio sve kada je u svom poslednjem intervju, svojim pristalicama preporučio da se vakcinišu i naveo kako su vakcine "sigurne" i "rade".

Šta više, on je rekao da "ih preporučuje svima".

- Preporučujem vakcinu za svakoga ko ne želi da se razboli, a među njima, naravno, ima mnogo ljudi koji su za mene glasali.On je istakao kako su vakcine dobre, bezbedne i "rade posao".

- To su dobre vakcine, bezbedne i rade posao.

Neizvesnost kampanje vakcinacije

Dok su se gotovo svi bivši američki presednici odazvali pozivima trenutne američke administracije i uključlili u kampanju i pozivali Amerikance da prime vakcinu, Tramp je o ovoj temi ćutao, mada su se on i njegova žena Melanija vakcinisali bez velike pompe na samom kraju njegovog mandata.

Trampovo ćutanje ne čudi. Njegove pristalice čine najkonzervativniji deo američkog društva.Među njima ima najviše antivakcinaša, koji odbijaju bilo kakve vakcine i koji su žestoki protivnici Bajdenovog ambicioznog plana vakcinisanja.Po jednoj anketi, čak jedna trećina Republikanaca neće primiti vakcinu, za razliku od samo deset posto Demokrata.

Kako pristalice Republikanske partije čine polovinu stanovništva SAD ovo bi mogla da bude velika prepreka daljoj imunizaciji stanovništva.Trampov poziv mogao bi ipak da prestavlja prekretnicu u procesu ubeđivanja konzervativaca da prihvate vakcine, ali da li će oni poslušati svog idola ostaje da se vidi.

#Donald Tramp