AKTUELNO

Pandemija kovida-19 izazvala je 228.000 dodatnih smrti dece u jugoistočnoj Aziji, 11.000 smrti majke i 3,5 miliona neželjenih trudnoća, stoji u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Izveštaj se odnosi na Avganistan, Nepal, Bangladeš, Indiju, Pakistan i Šri Lanku, područja u kojima živi 1,8 milijarde ljudi. Najteže su pogođene žene, deca i adolescenti. Jugoistočna Azija potvrdila je gotovo 13 miliona zaraženih kovidom-19 i do sada 186.000 smrti povezanih s tom bolešću.

Autori izveštaja procenjuju da je umrlo 228.000 više dece mlađe od pet godina u šest zemalja zato što su u pandemiji ključne službe zakazale ili nisu bile potpuno dostupne, od humanitarne pomoći u hrani do vakcinisanja.

– Smanjenje bitnih usluga imalo je poražavajući učinak na zdravlje i ishranu najsiromašnijih porodica – stoji u izveštaju.

Broj dece lečene zbog teške pothranjenosti pao je za više od 80 odsto u Bangladešu i Nepalu. Program vakcinisanja dece pao je za 35 procenata u Indiji, odnosno za 65 odsto u Pakistanu.

Smrtnost dece narasla je najviše u Indiji u 2020. godini – za 15,4 odsto, a sledi Bangladeš sa 13 procenata porasta.U Šri Lanki je potvrđen najveći rast smrtnosti majki – 21,5 odsto, a na drugom je mestu Pakistan s porastom od 21,3 procenta.

U izveštaju se procenjuje da je u pandemiji bilo 3,5 miliona neželjenih trudnoća, uključujući 400.000 među tinejdžerima, zbog nedostupnosti kontracepcije.Stručnjaci u Indiji strahuju da će se postotak pothranjenosti znatno povećati u celoj zemlji kada pristignu potpuni podaci idućih meseci.Dostupnost zdravstvenih usluga pogoršala se u pandemiji ili čak postala nedostupna te autori izveštaja predviđaju da će posledica toga biti dodatnih 5.943 smrti među mladima jer nisu dobili zdravstvenu zaštitu za bolesti kao što su tuberkuloza, malarija, tirfus i HIV/AIDS.

#koronavirus