AKTUELNO

Pobunjeničke snage Hutija u Jemenu bacile su danas raketu na školu u regionu Taiz u kojoj su smeštene provladine snage, ubivši 15 vojnika, kao i troje dece koja su bila u blizini, saopštili su očevici i vojni izvori.

Stanovnici su Rojtersu rekli da su se deca - dva brata i njihov rođak - nalazila u tom području kada je projektil pogodio školu u okrugu Kada na zapadu gubernije Taiz.Dva vojna izvora kažu da je 15 vojnika ubijeno.Naveli su da su školu ranije koristili Huti i da je preuzeta nakon što su provladini borci prošle nedelje zauzeli Kadu.

Zvaničnik Hutija nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.U spornom Taizu na jugozapadu Jemena nedavno su eskalirale borbe između boraca lojalnih međunarodno priznatoj vladi i pokreta Huti koji ju je zbacio s vlasti u glavnom gradu Sani 2014. godine.Snage međunarodno priznate vlade Jemena uspele su da oduzmu teritoriju od pobunjenika Hutija proteklih dana, saopštili su danas zvaničnici i vođe plemena obe strane, prenosi AP.

Vladine snage su početkom meseca pokrenule ofanzivu na pobunjeničke položaje u zapadnoj provinciji Hadža, preuzevši kontrolu nad desetak sela u okrugu Abs, dođe se.Ovaj potez deo je puta ka ključnoj luci Hodeida, kroz koju prolazi oko 70 odsto komercijalnog i humanitarnog uvoza Jemena.Sukobi su takođe besneli u planinskom području Makbana u provinciji Taiz, dok su vladine snage pokušavale da se pridruže trupama na zapadnoj obali Jemena, dodali su zvaničnici.

Više od 40 boraca sa obe strane ubijeno je u Hadži i Taizu u protekla 24 sata, uglavnom Hutija, a više od 100 je ranjeno, navodi Asošieted pres.