AKTUELNO

U jednom danu u Italiji 318 novih žrtava kovida-19.

Godinu dana nakon što je 78. godišnji Eugenio iz mesta Vo, na severu Italije, podlegao zarazi kao prva žrtva korona virusa u Italiji, broj preminulih od infekcije od početka pandemije premašio je 100.000, podseća agencija Ansa.

U 11 od 20 regija zauzetost mesta u odeljenjima reanimacije su premašila kritičnu granicu od 30 odsto, a broj novozaraženih samo u poslednjoj sedmici porastao je za 23 odsto.

U tri regije - Lombardija, Emilija Romanja i Veneto, epidemija se širi eksponencijalno, a predsednik regije Kampanja Vincenco de Luka je preventivno, u skladu sa epidemiološkim pravilima, pooštrio anti-kovid mere.

- Naredni sati biće veoma teški, pokušvamo da zaustavimo rast krivulje zaraze, pozivamo sve na maksimalan oprez - rekao je ministar za zdravsto Roberto Speranca.

U takvoj epidemiološkoj situaciji premijer Mario Dragi sazvao je za danas hitnu sednicu vladinog Naučno-tehničkog komiteta, sa namerom da se utvrde nove, oštrije mere ograničenja.

Stručnjaci savetuju uvođenje karantina na celoj nacionalnoj teritoriji, ali političari se oštro suprostavljaju takvoj mogućnosti.

Lider stranke Liga Mateo Salvini izjavio je da zatvoriti sada sve, a bez da je sprovedeno vakcinisanje stanovništva, ne bi služilo ničeemu,

Predsednik regije Ligurija Džovani Toti je strogo i totalno protiv karantina.

Lider stranke Forca Italija, Silvio Berluskoni, koji je i sam preležao zarazu kovidom-19 poručuje da sezona žrtvovanja nije završena, jer cinjenice pokazuju da nismo izašli iz rizične situacije.

#Italija

#koronavirus