AKTUELNO

Belgijska policija pokrenula je rano jutros veliku operaciju protiv organizovanog kriminala širom zemlje, saopštila je kancelarija belgijskog saveznog tužioca.

Oko 200 pretraga u koje je uključeno više od 1.200 policajaca organizovano je istovremeno širom zemlje od 11,5 miliona stanovnika, navela je kancelarija.

Portparol tužilaštva rekao je da su pretresi počeli oko pet sati ujutro.

Lokalna televizija RTBF javlja da se pretrage uglavnom sprovode u oblasti Antverpena, i istražitelji su usmereni na trgovce drogom i na mrežu sa medjunarodnim vezama.

"Radi se o jednoj od najvećih operacija ikad organizovanih na belgijskoj teritoriji" po broju uključenih ljudi, rekao je za Frans pres portparol tužilaštva.

Sa hiljadama kontejnera koji stižu u Antverpen svaki dan ta belgijska luka jedna je od glavnih preko kojih kokain ulazi u Evropu. Trgovina drogom je dovela u poslednje vreme do porasta nasilja, sa čestim oružanim sukobima.

Prošle godine su vlasti u Belgiji i još tri zemlje rasturile kriminalnu mrežu trgovaca drogom koja je slala kokain u vrednosti od više stotina miliona dolara u Zapadnu Evropu.

Istraga koja je počela kada je nadjen kontejner sa 2,8 tona kokaina prošle godine u Antverpenu, otkrila je medjunarodnu mrežu sa vezama u najmanje četiri evropske i južnoameričke zemlje.

#Belgija