AKTUELNO

Preživeo je jedino njen šestogodišnji sin.

Majka koja je ubila troje svoje dece tako što je namerno uletela automobilom u jezero u Australiji osuđena je na najmanje 20 godina zatvora, piše BBC. Mnogi su na društvenim mrežama komentarisali ovu kaznu kao nedovoljnu za majku ubicu.

Akon Guode (37) ubila je jednogodišnjeg Bola i četvorogodišnje blizance Hangera i Madit u Melburnu 2015. godine. U automobilu je tada bio i šestogodišnji Alual, ali je on preživeo.

Guode je osuđena za ubistvo, ubistvo deteta i pokušaj ubistva. Sudija je naveo da njeni motivi za zločin ostaju nejasni.

– Vaša izdaja njihovog poverenja je katastrofalna. Ljudi žele da znaju zašto ste uradili to što ste uradili, naročito zato što je roditeljima takav postupak stran i nezamisliv. Prema mom mišljenju , vaši postupci su čin ekstremnog očaja, pre nego što je to neka vrsta osvete – rekao je sudija Leks Lasri.

Prolaznici i hitne službe pokušale su da spasu decu iz jezera. Iz vode su uspeli da izvuku Aluala i majku. Na jednom od ranijih saslušanja svedok je pričao šta je video tog dana: „Oni (deca) plutaju, plutaju u vodi. Ne mogu da plivaju…“

Foto: Tanjug

Otac ubijene dece pred sudom je izjavio da je Guode „majka puna ljubavi“ koja nikada ne bi povredila svoju decu, piše BBC.

Međutim, ključni svedok policije izjavio je da je ona dan pre tragedije pričala o ubistvu svoje dece.

Sudija je naveo da je Guode, koja je došla u Australiju kao izbeglica, pretrpela ozbiljnu traumu u Južnom Sudanu gde su joj ubili jednog muža.

– Imala je ekstremno težak život – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Guode je patila od posttraumatskog stresa, imala je znake depresije i osećaj izolacije od sudanske zajednice. Osuđena je na 26 godina i šest meseci zatvora, a uslovna kazna joj je zabranjena minimum 20 godina.

Takođe, sudija je izjavio da će ona nakon odsluženja kazne najverovatnije biti deportovana.

#Australija

#Majka

#Reka

#Ubistvo

#deca

'