AKTUELNO

Deset hiljada boraca ISIS-a spremno je za napad u severnom Iraku nakon što su iskoristili pandemiju za obnovu svojih snaga.

Hladno upozorenje stiglo je od Ujedinjenih nacija kao i od komandanta kurdskih snaga koji se spremaju da se odupru napadima. 

Teroristi RAF- a su takođe pozvani u akciju da napadaju ciljeve u Iraku. ISIS je do skoro kontrolisao ogromnu teritoriju širom Iraka i Sirije, osvojenu u zastrašujućoj ofanzivi 2014. godine koja je kulminira time što je njegov lider Abu Bakr al-Bagdadi proglasio islamski kalifat u mosulskoj džamiji. Krvoločni džihadisti vladali su krajnje brutalno pre nego što ih je koalicija kurdskih snaga podržana zapadnim vazduhoplovstvom gurnula u svoj poslednji džep teritorije u Bagouzu u Siriji 2018. godine. Ali od svog očiglednog poraza, polako su se obnavljali, uprkos smrti Bagdadija kog su smakle američke specijalne snage. 

Pukovnik bivše kontra-obaveštajne službe JNA Ljuban Karan kaže za TV Pink da je virus delimično usporio delovanje ove organizacije.

-Svi su umeđuvremenu usmereni bili na virus i da li je reč o biloškom ratu. ISIS je mogao da pronađe prostor za napade, dok su se službe bavile drugim stvarima, ali nije. Oni su ideja, a ideja se ne može uništiti. Verujem da oni nisu gubili vreme. Očekujem da se oni pojave iz te teške ilegale i na našu nesreću moguće je da se pojave na Balkanu. Ranije su ga zaobilazili, jer im je baza da odatle deluju – objašnjava Ljuban.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže da se za vreme korone u svetu dosta toga promenilo, i da te promene mogu i da utiču na dalje delovanje ISIS-a.

-Iskoristili su situaciju sa koronom. Sada su perspektive sveta drugačije, jer je pobedio Bajden na izborima u SAD. Od promena u svetu zavisi kako ce ISIS dalje da deluje – smatra Kajtez.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže za TV Pink da je ISIS sve vreme delovao, samo manje nego inače.

-Nije ISIS počeo da se budi, samo do maja 2020. Godine je na teritoriji Iraka bilo preko 100 napada. Smanjili su teror, ali nisu stali – smatra Radulović.

#ISIS