AKTUELNO

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus najavio je da bi u okviru Programa globalne distribucije antikovid vakcina Kovaks dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi već u februaru.

"Vakcine nam svima daju nadu da možemo da pobedimo pandemiju i obnovimo ekonomiju", poručio je Tedros iz sedišta SZO u Ženevi i dodao kako distribucija vakcine treba da bude ravnomerna i pravedna na globalnom nivou, prenosi agencija Andolija.

On je kazao da program Kovaks predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.Američke i nemačke kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine Kovaksu, a Tedros je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

"Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru Kovaksa ćemo u februaru moći da počnemo isporuku vakcina siromašnim zemljama", kazao je direktor SZO.

On je kazao da je cilj Kovaksa da do kraja godine distribuira dve milijarde doza antikovid vakcine.

#koronavirus