AKTUELNO

Bela rupa je bizaran kosmički objekat koji je izuzetno svetao i iz kojeg materija izbija, a ne nestaje. Drugim rečima, sušta je suprotnost crnoj rupi. Ali za razliku od crnih rupa, ne postoji konsenzus o tome da li bele rupe postoje ili kako bi mogle nastati.

Predviđa ih Ajnštajnova teorija gravitacije, a najčešće se spominju u kontekstu "crvotočina", u kojima crna rupa deluje kao ulazna tačka u tunel kroz prostor i vreme, završavajući u beloj rupi negde drugde u Univerzumu . Ali ovo je duboko kontroverzno, jer Ajnštajnova teorija predviđa postojanje takozvane singularnosti u centru crnih rupa - stanja beskonačne gravitacije koje bi sprečilo bilo šta da prođe do bele rupe na drugoj strani.

Međutim, neki teoretičari misle da kombinacija Ajnštajnove teorije i kvantne teorije ukazuje na novi način razmišljanja o belim rupama. Umesto da budu "izlaz" iz crvotočine, oni mogu biti usporena reprodukcija formiranja izvorne crne rupe.Proces započinje kada se stara masivna zvezda sruši pod sopstvenom težinom i formira crnu rupu. Ali onda, kvantni efekti koji se javljaju oko površine crne rupe zaustavljaju se dalje urušavanjem do singularnosti i umesto toga počinju da postepeno pretvaraju crnu rupu u belu rupu koja ponovo izbacuje izvornu zvezdanu materiju. Proces je, doduše, zapanjujuće spor, pa ćemo možda čekati jako dugo da saznamo postoje li bele rupe zaista.

#planete