AKTUELNO

Kristijan Veršic, šef dopisništva austrijske televizije Orf za jugoistočnu Evropu govoreći o jučerašnjoj inauguraciji Džozefa Bajdena rekao je da je uvek ''zaprepašćen'' što demokratske zemlje moraju da zaštite svoje predsednike sa hiljade policajaca i vojnika, a Tito je nekada slobodno šetao Beogradom.

- Ako se demokratija ograničava samo na to da na svake četiri godine birate predsednika onda je to slaba demokratija – kaže Veršic.

Foto: TV Pink Printscreen

On takođe kaže, da kada misli na demokratiju misli na Švajcarsku gde ljudi imaju mnogo mogućnosti da se kao građani uključite u politički život.

Predsednik društva lobista Srbije Nenad Vuković ocenio je da je ova inauguracija obavljena pod ''specifičnim''  okolnostima  i da je demokratija naišla na velike izazove.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve se odvija u nekim čudnim okolnostima. Bivši predsednik Tramp ostaje sa velikom podrškom i oko toga se rade analize. Postoje pretpostavke da će prvi put posle Rosa Perija dvopartijski sistem biti doveden u pitanje - kaže on.

Dodaje i da država koja je ''svetionik demokratije'' u nekim situacijama je teško da nekog uči demokratiji, bar dok se ne zaborave scene koje smo viđali tamo.

#Gosti

#Novo jutro