AKTUELNO

Glavni grad Kolumbije će uvesti policijski čas koji će trajati skoro dve nedelje, najavila je gradonačelnica Bogote Klaudija Lopez, navodeći da će ceo grad biti u još jednom potpunom lokdaunu predstojećeg vikenda.

Noćni policijski čas uveden je prošle sedmice i trajao je do nedelje, pa je nakratko prekinut, ali će se nastaviti od danas i trajaće do 28. januara, preneo je Rojters.

Tokom trajanja policijskog časa, građani ne smeju da izlaze iz kuće u periodu od 20.00 do 04.00 časova, pojasnila je gradonačelnica. Na sve to, u petak od 20 sati, Bogota će ući u opšti karantin sa totalnim restrikcijama po pitanju kretanja po gradu, i to će trajati do ponedeljka 25. januara u 4 sata, navela je ona.

Foto: Unsplash.com

-Razumem da je mladim ljudima dosta svega, da su umorni od nošenja maski, da su željni druženja sa prijateljima i da bi hteli da vide svoje porodice. Međutim, postoji rizik da zaraze svoje roditelje, bake, deke ili tuđe porodice - rekla je Lopez.

Bogota je uvela karantin na teritoriji celog grada prethodne dve nedelje, tokom kojeg su građani bili primorani da ostanu u svojim domovima, neprehrambene prodavnice i firme su zatvorene, a jednoj osobi iz jednog domaćinstva je dozvoljeno da kupuje hranu ili lekove, dok je prodaja alkohola zabranjena.

Kupovina u prodavnicama moguća je samo uz ličnu kartu i ta mera će ostati na snazi, pojasnila je Lopez.

Kolumbija je od početka izbijanja pandemije korona virusa zabeležila 1,9 milion slučajeva, kao i nešto više od 49.000 smrtnih slučajeva. U Bogoti, koja je zabeležila oko 560.000 inficiranih ljudi, popunjenost intenzivne nege u bolnicama je na 93.2 odsto, prema podacima vlade.

#Bogota

#Kolumbija

#policijski čas