AKTUELNO

Na dvodnevnom Samitu u Rigi učestvovaće i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je večeras da će u Rigi, gde će biti održan Peti samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, biti potpisan ugovor o izgradnji pruge Beograd - Budimpešta.

Li je precizirao da će ugovor predviđati da deonice pruge od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do granice sa Mađarskom grade Kinezi, dok će deo od Stare Pazove do Novog Sada graditi Rusi.

Ambasador Kine je na TV B92 naveo da vrednost radova iznosi oko 300 miliona evra, a izgradnja bi trebalo da počne sledeće godine.

Pruga Beograd - Budimpešta, ukupne dužine 340 kilometara, trebalo bi da skrati putovanje između srpske i mađarske prestonice sa osam na manje od tri sata, jer bi vozovi na toj relaciji išli brzinom od oko 200 kilometara na sat.

Li je naveo da će biti potpisan i komercijalni ugovor Srbije sa kineskim kompanijama za izgradnju deonice Surčin-Obrenovac.

Ambasador Kine kaže da će sutra u Rigi, glavnom gradu Letonije, biti potpisan i ugovor o viznoj liberalizaciji, koja će se odnositi i na građane Srbije i na građane Kine.

Viza više neće biti potrebna ni za ulazak u Srbiji niti u Kinu, važiće za sve kategorije putnika za boravak do 30 dana.

Na dvodnevnom Samitu u Rigi učestvovaće i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Samit "16+1" je od velikog značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, a očekuje se da će premijer iz Rige "doneti" rešenje za RTB Bor.

Č.N.

'