AKTUELNO

Ulice oko Kapitola u Vašingtonu su zatvorene za saobraćaj, vojnici su organizovali kontrolne punktove, a teška vojna vozila blokiraju pristup.

Prilikom inauguracije novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena u sredu sledeće nedelje podršku pripadnicima policije koja čuva Kapitol pružiće 15.000 pripadnika američke Nacionalne garde. Već sada su se ulogorili u Centru za posetioce Kapitola.

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da postoji mogućnost izbijanja nereda pre, tokom i posle Bajdenovog svečanog polaganja zakletve, pa će policiji koja inače čuva Kapitol, pomagati pripadnici Nacionalne garde, koji se, osim u Centru za posetioce, odmaraju i po hodnicima.

Foto: Pink.rs

Iz straha od novih nasilnih protesta i eventualnog juriša na Kapitol, Tajna služba SAD (Secret service), koja je nadležna i za čuvanje predsednika, još od srede koordiniše sve snaga bezbednosti.

Prvobitno je bilo planirano da taj zadatak preuzme dan nakon predsednikovog polaganja zakletve.

Foto: Pink.rs

Pripadnici Nacionalne garde ležali su na podu u hodnicima kojim su prolazili poslanici pre pokretanje postupka za glasanje o poverenju predsedniku.

Republikanski poslanici Viki Harcler iz Misurija i Majkl Volc iz Floride delili su picu vojnicima.

Foto: Pink.rs

I ulice oko Kapitola u Vašingtonu zatvorene su za saobraćaj, vojnici su organizovali kontrolne punktove, teška vojna vozila blokiraju pristup.

Foto: Pink.rs

Nekolko vojnih zvaničnika izjavilo je za CNN da nacionalna garda i policija očekuju da će tokom inauguracije biti korišćene eksplozivne naprave ručne izrade poput Molotovljevih koktela. Očekuje se da će izgrednici biti veoma "agresivni" izjavio jedan visoki vojni zvaničnik.

Foto: Pink.rs

Upitan da li je ikada video da ovoliko pojačanje pristiže u Vašington, Robert Konti, novoizabrani šef Uprave vašingtonske policije, koji godinama živi u tom gradu, izjavio je: "Ne, na ovom nivou - ne."

Pripadnici Nacionalne garde ušli su u Kongres prvi put posle Građanskog rata.

#Inauguracija

#Vašington