AKTUELNO

Predstavnički dom Kongresa je počeo sednicu na kojoj će razmotriti član o opozivu protiv Donalda Trampa, koji predsednika tereti za podsticanje pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedelje.

Ako član bude usvojen, kao što se očekuje, Tramp će postati prvi predsednik u istoriji SAD koji je ikada dva puta bio opozvan.Očekuje se da glasanje bude oko 21 sat po našem vremenu (oko 15h po lokalnom).

Džim Mekgavern, demokratski predsednik odbora za pravila, primetio je da se današnje glasanje odvija na „stvarnom mestu zločina“ nakon što je nasilna rulja upala u Kapitol. Mekgavern je ispričao kako je Donald Tramp podsticao gomilu na napad na Kapitol, govoreći pristalicama na mitingu da krenu avenijom Pensilvanija dok je Kongres potvrđivao pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

- Video sam zlo - rekao je Mekgavern o izgrednicima.

Podsetimo, u neredima u Kapitolu poginulo je najmanje petoro, među kojima i policajac.Očekuje se da će član proći uz podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca, što znači da će ovaj opoziv (za razliku od prvog opoziva Donalda Trampa) biti dvostranački.

Predmet će se zatim prebaciti na Senat, gde bi dve trećine senatora moralo da glasa da se Tramp osudi, kako bi bio uklonjen sa funkcije.Trenutno se čini malo verovatno da bi Senat glasao za, ali izveštaji ukazuju na to da je republikanski lider Mič Mekonel rekao kolegama da veruje da je Tramp počinio teške prekršaje.Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD izasnile su se ranije glasanjem za ideju da američki potpredsednik Majkl Pens pokrene proces prema 25. amandmanu Ustava za Trampov opoziv zbog uloge u neredima, iako je Pens već rekao da to neće učiniti.

Da bi se pokrenuo 25. amandman, Pens i većina Trampove administracije treba da proglase predsednika nesposobnim da vrši svoje dužnosti.Bi-Bi-Si navodi da bi Tramp mogao da postane prvi američki predsednik koji se dva puta suočavao sa opozivom. On je u decembru 2019. godine postao treći američki predsednik koji se suočavao sa opozivom zbog optužbi da je prekršio zakon jer je od Ukrajine zatražio istragu protiv Bajdenovog sina Hantera.

#Donald Tramp