AKTUELNO

Morska krava sa natpisom "Trump" (Tramp) urezanim na leđima pronađena je na Floridi, što je navelo američke vlasti da pokrenu i zvaničnu istragu.

Bespomoćna životinja, iz porodice lamantina, primećena je tokom vikenda na izvoru reke Homosasa u okrugu Citrus, nešto više od 100 kilometara severozapadno od Orlanda. Građani su ovo otkriće prijavili saveznim vlastima, a kako se čini, životinja nije ozbiljno povređena, ali joj je pomenuta reč urezana na algama koje joj rastu na leđima.

Inače, morske krave su zaštićene američkim zakonom i svako ko ih maltretira ili im na bilo koji način nanosi štetu može da završi u zatvoru na godinu dana ili da se suoči sa kaznom od 50.000 dolara.

"Iz mog iskustva, ovaj događaj je neuobičajen za ovu zajednicu. Očuvanje divljih životinja ključna je vrednost u okrugu Citrus. Zbog toga se ovo područje i naziva Obala prirode", rekao je Kreg Kavana, viši savezni službenik za divlje životinje zadužen za istragu.

Kavana i njegov tim sada traže osobu ili više njih koji su odgovorni za napad na morske krave i trenutno "slede tragove".

Ova spora i dobroćudna stvorenja sezonski migriraju u vode duž zapadne obale ovog okruga i lako su dostupna ljudima na brodovima ili plivačima. Lamantini su nezvanična maskota Floride, a procenjuje se da ih u toj državi ima oko 6.300. Obično obitavaju u toplim vodama, ne podnoseći temperature vode niže od 20 stepeni. Kako prenosi BBC, u 2020. godini čak 637 njih je stradalo u sudarima sa brodovima jer imaju običaj da plivaju u plitkim vodama i kanalima.

#Donald Tramp

#LEĐA

#Morska krava

#natpis