AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp otputovaće danas u južni grad Alamo u Teksasu, nedaleko od granice SAD i Meksika, gde će, kako se očekuje, iskoristiti jedan od svojih poslednjih dana na funkciji da istakne napore svoje administracije na suzbijanju ilegalne imigracije.

To će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od prošle srede kada je svojim pristalicama rekao da su predsednički izbori pokradeni i kada ih je pozvao da se "bore" pre nego što su upali u američki Kongres.

Tramp odlazi u posetu Teksasu u trenutku kada Predstavnički dom sa većinskim demokratama nastoji da ga ukloni sa funkcije.

Imigracija je bila glavni fokus Trampove kampanje za predsednika 2016. godine, uz njegove česte pozive da se izgradi zid duž američko-meksicke granice, podseća Glas Amerike.

Tokom njegovog mandata koji treba da se završi 20. januara, njegova administracija nadgledala je izgradnju oko 725 kilometara graničnog zida.

Najvećim delom, ta konstrukcija zamenila je postojeće manje barijere duž granice.

Uoči Trampovog putovanja u Alamo, Južni centar za siromaštvo (SPLC) pozvao je da se poseta otkaže, rekavši da će to "samo dodatno naštetiti i izazvati još nasilja".

"Godinama su se zajednice na granici opirale fanatičnom programu ove administracije. Upravo ove zajednice, od San Dijega do Brovnsvila, bile su podvrgnute nesavesnom nasilju koje je rasplamsala predsednikova antimigrantska retorika i ksenofobicna politika", rekao je zamenik pravnog direktora SPLC-ovog Projekta imigrantske pravde Efren Olivares.

#Donald Tramp