AKTUELNO

Predstavnički dom predstavio je jedan članak o impičmentu protiv predsednika Donalda Trampa, optužujući predsednika za „angažovanje u pobuni ili pobunu protiv SAD".

Prvobitno objavljene od CNN-a satima uoči zakazanog objavljivanja članka u ponedeljak, navodi optužuju Trampa za kršenje njegove „ustavne zakletve da će verno vršiti funkciju predsednika Sjedinjenih Država“ navodnim „podsticanjem nasilja protiv vlade“ prošle srede.

U dokumentu se eksortira Tramp zbog ponavljanja lažnih tvrdnji da su pobedili na izborima i to da su pobedili ubedljivo, i optužuju ga za hotimično davanje izjava koje su, u kontekstu, ohrabrile - i koje su, verovatno, rezultirale - bezakone akcije na Kapitolu. Što se tiče izjava koje su zapravo podstakle nasilje, optužbe su nejasne, pominjući samo jedan redak: „Ako se ne borite vraški, više nećete imati zemlju“.

Kuća planira da donese rezoluciju o uklanjanju Trampa pomoću 25. amandmana kasnije u ponedeljak, prema predsednici Nanci Pelosi. Ako taj potez za proglašenje Trampa nepodobnim i njegovo uklanjanje sa funkcije ne dobije jednoglasnu saglasnost, što može biti vrlo verovatan ishod, u tom trenutku bi Pelosi tražio da potpredsednik Mike Pence odgovori „u roku od 24 sata. ”

Ukoliko i to ne uspe, rekao je Pelosi u nedelji u svojoj izjavi, zakoni o opozivu biće ponovo primenjeni. Tramp je opozivan u decembru 2019. zbog navodne zloupotrebe moći i ometanja Kongresa u vezi sa njegovim razgovorom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Međutim, Senat nije glasao da ga osudi.

S obzirom na to da bi Trump trebalo da napusti Belu kuću kasnije ovog meseca, neki su postavili pitanje da li je još jedan opoziv preteran. Međutim, neki poslanici koriste prošlonedeljne događaje - koji su videli kako se horda Trampovih pristalica bacila u Vašington DC i upadala u Kapitol dok je Kongres nadzirao brojanje glasova Izbornog koledža - kao argument da zvanični ukor nije dovoljan. Pet ljudi je umrlo kao rezultat „juriša“ na Kapitol, što je Trump kasnije osudio.

Trampov lični feed na Tvitteru postao je još jedna žrtva haotičnih događaja, a gigant iz Silicijumske doline tvrdi da bi „tumačenje“ predsednikovih postova moglo da izazove dalje nasilje. Trajna Trampova zabrana Trampa i čistka konzervativnih naloga povezanih sa Trampom, praćeni su uklanjanjem predsednika sa Fejsbuka, Snapchata, Tvitcha i drugih liberalno nastrojenih tehnoloških platformi.

#Donald Tramp