AKTUELNO

Posle prvih informacija i fotografija o srušenom putničkom avionu sa više od 60 ljudi koji je pao u more nedugo nakon poletanja iz Džakarte, glavnog grada Indonezije, pojavile su se i prve ispovesti očevidaca nesreće.

Tako je na hiljade stanovnika indonežanskog ostrva u blizini kojeg je avion pao u more posvedočilo da su u trenutku nesreće čuli dva puta eksploziju i pronašli niz delova letelice u vodi.

Foto: Tanjug AP/Flightradar24.com via AP, Tatan Syuflana

Jedan od meštana kaže da je od lokalnih ribara dobio prve informacije o tragediji.

– Ribari na dva čamca u okeanu su videli dva puta ekspoloziju dok je još padala kiša. Videli su mali avion i odlučili da se vrate kući u dva sata. Zatim su prijavili slučaj vatrogascima i zatražili da zajedno odu na mesto nesreće – objašnjava jedan od stranovnika.

Kako kaže, meštani su zatim zajedno sa vatrogascima pokušali da priđu mestu događaja i pronašli su brojne predmete, uključujući komade trupa aviona.

Sada postoje dokazi o delovima srušenog aviona u moruu. Na terenu je i policija i tri broda koji češljaju more. Pronađeni su ponovo kablovi – rekao je meštanin.

Lokalni stanovnik za indonežanski “CNN” naglašava da se nesreća dogodila na 15 minuta od ostrva Lancang i 10 minuta od ostrva Male.

Foto: Tanjug AP/Flightradar24.com via AP, Tatan Syuflana

Kako kaže, trenutno se i dalje traga za dokazima nesreće.

– Još uvek smo na mestu incidenta usred mora. Tražimo dokaze pomoću sidra, kada možemo da ih prevezemo. Pronađeni su kablovi, džepovi, sedišta i kosa, farmerke – objašnjava meštanin.

Ribar Solihin rekao je za indonežansku pridružnicu BBC-ja da se avion srušio blizu njegovog broda.

– Avion je poput munje sleteo u more i eksplodirao. To se dogodilo prilično blizu nas, krhotine su zamalo pogodile moj brod – rekao je.

#Indonezija

#džakarta

#pad aviona