AKTUELNO

Nema dokaza da u SAD postoji domaća varijanta korona virusa koja podstiče nedavno povećano širenje kovida, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Radna grupa za korona virus Bele kuće saopštila je prošle nedelje da možda postoji i američka varijanta koja je evoluirala u SAD, pored verzije iz Velike Britanije koja se već širi u američkim zajednicama, navodi Si-En-En.

Iz CDC međutim tvrde da za to još nema dokaza.

„Na osnovu naučnog razumevanja virusa, velika je verovatnoća da postoji mnogo varijanti koje se istovremeno razvijaju širom sveta", rekao je portparol CDC Si-En-Enu.

On je dodao da postoji velika mogućnost da ima različitih varijanti virusa i u SAD.

"Međutim, mogle bi da prođu nedelje ili meseci da se utvrdi da li postoji jedna varijanta virusa koja uzrokuje kovid-19 koji podstiče talas u Sjedinjenim Državama, sličan onom u Velikoj Britaniji", dodao je portparol.

Prema njegovim rečima, istraživači nadgledaju američke sojeve od početka pandemije, uključujući 5.700 uzoraka prikupljenih u novembru i decembru.

"Do danas, ni istraživači ni analitičari iz CDC-a nisu videli pojavu određene varijante u SAD, kao što je to slučaj sa pojavom B.1.1.7 u Ujedinjenom Kraljevstvu ili B.1.351 u Južnoj Africi. ", kažu iz CDC-a.

#Amerika

#koronavirus